Köttfärspaj med aubergine och fetaost

Serverar: 6 portioner

Servera pajen med sallad på tomater, finstrimlad salladlök och en dressing på olivolja, rödvinsvinäger och lite dijonsenap.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4 dl fullkornsvetemjöl Kungsörnen (240 g)
  • eller 1 dl grahamsmjöl och 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • Ca 2 msk kallt vatten
  • En rund pajform, ca 28 cm i diameter
  • Fyllning
  • 1 stor aubergine (350 g)
  • 1½ tsk salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1+1½ msk olivolja
  • 600 g nötfärs
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • ½ dl hackad färsk mynta
  • 200 g fetaost
  • 2 stora ägg
  • Garnering
  • Färsk mynta
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare. Nyp ihop eller kör snabbt i matberedaren till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en fast deg. Tryck ut den i ett jämnt lager i botten och upp på kanterna i pajformen och nagga botten. Ställ den i kylen minst 30 minuter.
    2. Skala auberginen och skär den i skivor. Strö på salt och lägg i ett durkslag ca 30 minuter sä att vattnet dras ur.
    3. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt löken och stek utan att det tar färg ca 1 min. Öka värmen och finfördela köttfärsen i lökblandningen. Krydda med sambal oelek och salt. Låt alltsammans fräsa ca 5 minuter. Blanda ner finhackad mynta och låt det sedan svalna.
    4. Skölj snabbt aubergineskivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper. Hetta upp ½ msk olja i en stekpanna och stek skivorna ca ½ minut på varje sida.
    5. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Sänl värmen till 175 grader.
    6. Lägg hälften av aubergineskivorna i botten på pajformen. Tärna fetaosten och blanda drygt hälften av den i köttfärsblandningen. Blanda även ner äggen och bred ut allt i pajformen ovanpå auberginen. Lägg resten av auberginen samt fetaosten ovanpå och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter.
    7. Servera pajen ljummen, garnerad med färsk mynta, tillsammans med tomatsallad.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben