Kokos och limefisk med basmatiris

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Snabb och nyttig Thai-inspirerad rätt jag hittade på härom dagen med mycket lyckat resultat! Mjölk- och glutenfritt. Härligt sötsur smak med inslag av curry och fettsnåla ingredienser. Går lätt att byta ut fisken mot tofu så blir rätten vegansk!

Ingredienser

  • 1 dl kokosflingor
  • 1 lime (skal och juice)
  • 4-6 filéer av vit fisk, beroende på storlek(t.ex. hoki, torsk, sej)
  • 250-300 g kokosmjölk
  • ½ dl skivad purjolök
  • 1 cm³ färsk ingefära (eller ½-1 tsk pulver)
  • 2 krm mejram
  • ½ -1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • Ev. lite kallpressad kokosolja till stekning(rapsolja går också bra)
  • Ev. 1 liten pressad vitlöksklyfta
  • 3 dl basmatiris (jasminris går också bra)
  • Instruktioner

    1. Om filéerna är frysta, tina dem först. (behöver inte bli helt genomtinade, så de kan ligga i en påse i en skål med varmt vatten under tiden såsen förbereds)
    2. Mät upp 3 dl basmatiris och 5 dl vatten i en medelstor kastrull. Tillsätt en halv tsk salt och sätt på medelhög värme under lock. Sänk till 1an när vattnet kokat upp. Låt puttra i 10 min.
    3. Skiva och skölj purjolöken direkt efter du satt riset på plattan. (vänta inte tills det börjat koka) Lägg tillsammans med kokosflingorna purjolöksskivorna i varm stekpanna med höga kanter och stek på medelhög värme tills flingorna fått lite färg och purjolöken mjuknat en aning. En liten klick kallpressad kokosolja kan användas så purjolöken inte bränns så lätt. (Vill man så kan man tillsätta en liten vitlöksklyfta som då pressas och steks tillsammans med kokosflingorna och purjolöken.)
    4. Häll nu i kokosmjölken i stekpannan och rör om tills klumparna löst sig.
    5. Riv eller pressa i ingefäran och tillsätt till såsen. Riv i limeskal och pressa i saften. Rör om.
    6. Krydda med mejram, salt och gurkmeja och smaka av. Justera kryddningen efter smak och lägg sedan i fiskfiléerna så de täcks av såsen. Salta över filéerna och sänk värmen till medellåg.
    7. Låt såsen puttra i ca 10 min(ungefär tills riset är klart).

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben