Söta, saftiga och snabbakade...Vad kan man mer begära? Fyllningen kan varieras i det oändliga.
Ingredienser
50 g jäst för söta degar
125 g smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl vit sirap
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
11 dl vetemjöl
Kolakräm
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
2 msk smör
Pensling
1 uppvispat ägg
Mandelspån
Instruktioner
- Blanda sirap, socker och grädde, koka på hög värme i ca 15 minuter. Vispa ner smör och ställ kallt att svalna.
- Ljumma mjölken och grädden, smält jästen däri. Tillsätt smält, lite avsvalnat smör, sirap, kardemumma, vetemjöl och bakpulver.
- Arbeta degen i några minuter, observera att den ska vara lite lösare än vanlig vetedeg. Jäs i 30 minuter.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper, smörj det lätt och häll ut degen. Mjöla händerna och platta ut degen så den täcker hela långpannan.
- Gör hål tätt över hela ytan och fyll dem med 1 tsk kolakräm. Jäs ytterligare 20-30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
- Grädda i nedre delen av ugnen, 200º, i ca 20 minuter.
- Låt svalna och skär i bitar.
- Även gott att fylla med blåbärssylt, vaniljkräm, mandelmassa, äppelmos, lemon curd, philadelphiakräm eller med vad man nu föredrar.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Först ett plus för att inga halvfabrikat ingår! Suveränt med att koka egen kolasås *gillas* Mycket bra recept och fullt pott med poäng/ kram