Kolabullar i långpanna

Serverar: 25 portioner

Söta, saftiga och snabbakade...Vad kan man mer begära? Fyllningen kan varieras i det oändliga.

Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 125 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vit sirap
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • 11 dl vetemjöl
  • Kolakräm
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • Pensling
  • 1 uppvispat ägg
  • Mandelspån
  • Instruktioner

    1. Blanda sirap, socker och grädde, koka på hög värme i ca 15 minuter. Vispa ner smör och ställ kallt att svalna.
    2. Ljumma mjölken och grädden, smält jästen däri. Tillsätt smält, lite avsvalnat smör, sirap, kardemumma, vetemjöl och bakpulver.
    3. Arbeta degen i några minuter, observera att den ska vara lite lösare än vanlig vetedeg. Jäs i 30 minuter.
    4. Klä en långpanna med bakplåtspapper, smörj det lätt och häll ut degen. Mjöla händerna och platta ut degen så den täcker hela långpannan.
    5. Gör hål tätt över hela ytan och fyll dem med 1 tsk kolakräm. Jäs ytterligare 20-30 minuter.
    6. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
    7. Grädda i nedre delen av ugnen, 200º, i ca 20 minuter.
    8. Låt svalna och skär i bitar.
    9. Även gott att fylla med blåbärssylt, vaniljkräm, mandelmassa, äppelmos, lemon curd, philadelphiakräm eller med vad man nu föredrar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Bappi 12 februari 2014

    Först ett plus för att inga halvfabrikat ingår! Suveränt med att koka egen kolasås *gillas* Mycket bra recept och fullt pott med poäng/ kram

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben