Kolaglaserad chokladkaka

Serverar: 8 portioner

Syndigt god.

Ingredienser

  • 175 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 175 g råsocker
  • 3 ägg
  • 3 msk mörk sirap
  • 40 g malda mandlar
  • 175 g vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 40 g kakaopulver
  • 1 krm salt
  • Glasyr
  • 225 g mörk choklad
  • 55 g ljust muscovadosocker
  • 5 msk grädde
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Börja med glasyren: Grovhacka chokladen och blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt tills allt har smällt och blandats. Häll glasyren i en skål och täck den med plast. Ställ den i kylen i ca 1 timme eller tills den tjocknat och är bredbar.
    2. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund form med löstagbar kant.
    3. Rör smör och socker ljust och luftigt i en skål. Vispa ner äggen, lite i taget. Rör ner sirap och malda mandlar. Sikta ner mjöl, salt och kakao i en separat skål. Blanda om väl. Sikta sedan ner det i äggsmeten. Späd smeten med lite vatten om konsistensen är för tjock (den skall vara trögflytande).
    4. Fördela smeten i formen och grädda kakorna i 180 grader i 30-35 min (känn med en provsticka).
    5. Låt kakan svalna i formen i 5 min och stjälp sedan upp den på bakgaller för att kallna. Dela den sedan i två delar. Lägg därefter ihop bottnarna med hälften av glasyren i mellan. Bred på resten av glasyren över hela kakan och gör lite dekorativa mönster i den.

    Liknande recept

    4.9
    50 min
    12
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben