Kolakaka med chokladglasyr

En kaka som smakar godis. Denna har jag bakat i flera år till jul. Barnen älskar den.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 2 3/4 dl vetemjöl
  • Kolasmet
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 125 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • Chokladglasyr
  • 15 g smör (eller 1 msk olja)
  • 125 g blockchoklad
  • Instruktioner

    1. Rör smör och socker. Blanda i mjölet. Bred ut (kavla) på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter på nedersta falsen. Kakan ska vara torr, men knappt ha någon färg. Passa noga, tiden kan ju variera i olika ugnar.
    2. Gör under tiden iordning kolasmeten. Blanda alla ingredienserna i en gryta. Sjud på svag värme tills det tjocknar. Bred kolasmeten över den ännu varma kakan. Ställ kallt för att svalna.
    3. Smält blockchokladen med fettet i micron, i korta stunder och rör mycket emellan, så det inte blir för varmt. (Annars går det lika bra i vattenbad) Bred ut glasyren över den kalla kakan. Skär i sneda trianglar. Går bra att frysa, men lägg papper emellan kakorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    katalogfjolla 23 november 2009

    Jättegott! Underbart recept!!

    MammaIrene 27 september 2011

    Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!! 5:A

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben