Kolatårta

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 40 minuter

Kan även kallas knäcktårta, helt underbart god om man gillar knäck! Jag gör det med mandlar då jag är allergisk mot hasselnötter.

Ingredienser

  • Botten
  • 1,5 dl (100g) hasselnötskärnor
  • 75 g margarin
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • Kola
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl sirap
  • 100 g margarin
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kaffepulver (om önskas)
  • Instruktioner

    1. Rör margarin och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Mal kärnorna och tillsätt. Lägg i en pajform (med eller utan avtagbar kant) och ha i ugnen 175 grader i ca 20 minuter.
    2. Blanda grädde, socker, sirap och 50 gram margarin i en kastrull. Låt sjuda ca 1 timme. Gör kulprovet och kolla om kolan är klar. När kolan är klar tillsätt resterande 50 gram margarin, vaniljpulver och eventuellt kaffepulver. Låt svalna. Häll över i formen.
    3. Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar innan servering (längre tid = hårdare kola). OBS! Mjukas snabbt upp vid rumstemperatur.
    4. Tips: Gör dubbelsats botten om du har en stor pajform.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben