Kan även kallas knäcktårta, helt underbart god om man gillar knäck!
Jag gör det med mandlar då jag är allergisk mot hasselnötter.
Ingredienser
Botten
1,5 dl (100g) hasselnötskärnor
75 g margarin
1 dl socker
2 ägg
Kola
4 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap
100 g margarin
1 tsk vaniljpulver
1 msk kaffepulver (om önskas)
Instruktioner
- Rör margarin och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget.
Mal kärnorna och tillsätt.
Lägg i en pajform (med eller utan avtagbar kant) och ha i ugnen 175 grader i ca 20 minuter.
- Blanda grädde, socker, sirap och 50 gram margarin i en kastrull. Låt sjuda ca 1 timme.
Gör kulprovet och kolla om kolan är klar.
När kolan är klar tillsätt resterande 50 gram margarin, vaniljpulver och eventuellt kaffepulver.
Låt svalna.
Häll över i formen.
- Låt stå i kylskåpet minst 2 timmar innan servering (längre tid = hårdare kola).
OBS! Mjukas snabbt upp vid rumstemperatur.
- Tips:
Gör dubbelsats botten om du har en stor pajform.
Liknande recept
Kommentarer (0)