Sega, söta och ljuvliga tartaletter med hallonkola.
Ingredienser
3 dl vetemjöl
2 msk råsocker
150 g smör
1 ägg
Fyllning
2 dl vispgrädde
25 g smör
225 g frysta hallon
1 ½ dl råsocker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
Servering
Hallon
Vaniljglass
Instruktioner
Häll mjöl och socker i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt 1-2 msk vatten och mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse ca 1 timme.
Tryck ut degen i 6 små portionsformar. Nagga bottnarna med en gaffel och ställ formarna i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
Ta ut och pensla med uppvispat ägg.
Låt grädda ytterligare i ca 5 minuter.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till smeten klarar ett kulprov (Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla en kula som ska vara fast till hård.) Tiden beror på vilken kastrull som används men räkna med ca 35 minuter.
Häll fyllningen i pajskalet och låt kallna.
Garnera med färska hallon och servera med en kula vaniljglass.