Korgbröd med aprikos och valnötter

Serverar: 2 portioner

Ett riktigt gott bröd!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37º
  • 1 msk rapsolja, kallpressad
  • 1 msk honung
  • 1 msk salt
  • 2 dl dinkel fullkornsmjöl
  • 4 dl siktat dinkelmjöl
  • Ca 6 dl vetemjöl special
  • 75 g valnötter
  • 200 g aprikoser, mjuka torkade
  • Instruktioner

    1. Ugn: 225–175º
    2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt rapsolja, honung, salt, dinkelmjöl och nästan allt vetemjöl special.
    3. Grovhacka valnötterna och skär aprikoserna i tre delar. Tillsätt dem i degen och arbeta den kraftigt ca 10 minuter i en köksmaskin eller tills den släpper kanten på degbunken. Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela den i två delar. Platta till varje del och rulla ihop och forma till två bröd. Lägg dem i mjölade korgar med skarven uppåt. Tryck till med mjölad hand i mitten. Låt bröden jäsa, 20 minuter under bakduk.
    5. Vänd upp bröden ur korgarna på plåt med bakplåtspapper. Skåra bröden med vass kniv och låt jäsa ytterligare 10 minuter under bakduk.
    6. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen vid 225º och sänk temperaturen direkt till 175º. Låt bröden gräddas, ca 40 minuter.
    7. Låt bröden svalna på brödgaller under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben