Krämig mandel- och fruktkaka

Serverar: 10-12 portioner

Det här är en väldigt god och ovanlig vetekaka. Som en pajdeg omsluter vetedegen den ljuvliga mandel- och fruktmassan. Bjud gärna på en kopp starkt kaffe till.

Ingredienser

  • Botten
  • 125 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2 ägg
  • 1 pkt jäst, 50 g
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa
  • ½ ägg
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1½ dl grovhackade mandlar
  • 100 g fruktblandning eller hackade cocktailbär
  • Till pensling
  • ½ ägg
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Finfördela smöret i mjölet och blanda ner sockret.
    2. Vispa äggen i en skål. Smula ner jästen. Rör om tills den är riktigt upplöst. Tillsätt mjölblandningen.
    3. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Kavla ut 2/3 av degen till en rund platta. Lägg den i en smord rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bottnen och hälften av formens kant ska vara täckt med deg.
    4. Riv mandelmassan grovt. Vispa upp det halva ägget och rör ner. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Blanda ner hackad mandel och fruktblandning.
    5. Blanda mandelmassesmeten med mandel- och fruktblandningen. Bred smeten ovanpå degen. Vik ner degkanterna en bit över fyllningen och pensla med ägg.
    6. Kavla ut resten av degen till ett lock. Lägg det i formen. Gör hål i deglocket och pensla med resten av ägget. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter.
    7. Låt kakan svalna något innan kanten lossas. Låt kakan svalna nästan helt innan du skär den i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben