Skala och skiva potatisen ganska tunt. Blanda grädde, créme fraiche, vitlök och 1½ dl av den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Blanda med potatisen i en kastrull.
Låt puttra i ca 5-10 minuter.
Klä en rektangulär form på ca 21 cm med bakplåtspapper.
Häll i potatisblandningen och grädda i mitten av ugnen i 25-35 minuter.
Undertiden skalar du och skivar rödbetorna tunt, gärna med en mandolin. Vispa ihop ättika, socker och vatten i en skål.
Lägg i rödbetorna och låt dem stå och dra i rumstemperatur.
Ta ut potatisen ur ugnen och låt formen vila på bänken.
Olja en ugnssäker form med olivolja. Salta och peppra laxen, lägg i formen med skinnsidan nedåt och sätt in formen mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. När det vita proteinet sipprar ur är fisken klar.
Hacka bladpersiljan, skär fisken i kuber och rulla dessa i persiljan. Servera med den ljumma potatiskakan och de picklade betorna.