Krämig mandelpotatiskaka med laxkuber

Serverar: 4 portioner

En ljuvlig laxrätt som känns lite lyxigare.

Ingredienser

  • 600 g mandelpotatis
  • 2 dl vispgrädde
  • 2½ dl créme fraiche
  • 1-2 rivna vitlöksklyftor
  • 2 dl riven västerbottensost
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 4 laxfiléer, á ca 125g
  • Olivolja
  • Bladpersilja
  • 250 g rödbetor
  • 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skala och skiva potatisen ganska tunt. Blanda grädde, créme fraiche, vitlök och 1½ dl av den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Blanda med potatisen i en kastrull. Låt puttra i ca 5-10 minuter.
    3. Klä en rektangulär form på ca 21 cm med bakplåtspapper. Häll i potatisblandningen och grädda i mitten av ugnen i 25-35 minuter.
    4. Undertiden skalar du och skivar rödbetorna tunt, gärna med en mandolin. Vispa ihop ättika, socker och vatten i en skål. Lägg i rödbetorna och låt dem stå och dra i rumstemperatur.
    5. Ta ut potatisen ur ugnen och låt formen vila på bänken. Olja en ugnssäker form med olivolja. Salta och peppra laxen, lägg i formen med skinnsidan nedåt och sätt in formen mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. När det vita proteinet sipprar ur är fisken klar.
    6. Hacka bladpersiljan, skär fisken i kuber och rulla dessa i persiljan. Servera med den ljumma potatiskakan och de picklade betorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben