Krämig räkpaj med paprika

Serverar: 4-6 portioner

Just nu är mycket från 70-talet inne igen, och den krämiga räksåsen med paprika ger den här pajen en sann retrokänsla.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 150 g kallt smör
  • 2 km salt
  • ½ dl sesamfrön
  • 1-2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 kg räkor med skal
  • 4 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor i olika färger
  • Olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ dl vispgrädde
  • 3 tsk hummerfond
  • 4 msk ajvar relish, mild
  • 3 krm tabasco
  • Flingsalt
  • Hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Mixa ihop mjöl, smör och salt till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt sesamfrön och vatten och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen ca 1 timme.
    2. Tryck ut degen i en form, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
    3. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 25 minuter.
    4. Skala räkorna. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur paprikorna och strimla dem. Fräs löken mjuk i olja utan att den tar färg. Tillsätt vitlök och paprika. Fräs i ytterligare någon minut.
    5. Blanda i tomatpuré, créme fraiche, grädde och fond. Sjud ett par minuter. Smaka av med ajvar relish, tabasco och flingsalt. Vänd ner räkorna och värm försiktigt.
    6. Häll fyllningen i pajskalet och strö över hackad persilja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben