Krämig spenatgratäng

Serverar: 4 portioner

Denna fint kryddade gratäng med svamp och parmesan kommer att bli en höjdare för spenatälskare.

Ingredienser

  • 750 g fryst bladspenat
  • ½ dl vatten
  • Margarin till formen
  • 1 gul lök
  • 300 g champinjoner
  • 1 msk margarin
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1/4 tsk torkade Herbes de Provence
  • 2 ägg
  • 150 g lättfärskost med örter, t ex Philadelphia
  • 1 nypa riven muskot
  • 1 dl riven Parmesan
  • Instruktioner

    1. Lägg den frysta spenaten i en kastrull, tillsätt ½ dl vatten och låt spenaten tina på svag värme under lock. Låt spenaten svalna. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsfast form.
    2. Skala och hacka löken. Borsta av champinjonerna, skär av nedre delen av foten och skär bort skadade delar. Skiva svampen tunt.
    3. Hetta upp margarinet i en stekpanna och stek löken tills den börjar mjukna. Tillsätt svampen och stek tills vätskan från champinjonerna har avdunstat. Häll på vinet, salta, peppra och krydda med herbes de Provence. Lägg på locket, låt sjuda 5 minuter och ta sedan stekpannan från plattan.
    4. Rör samman ägg, färskost, salt, peppar och muskot och blanda ner det i spenaten. Häll spenatblandningen i formen och lägg på svampblandningen. Strö över riven parmesan. Sätt in i ugnen, cirka 25 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    evaullabritt 11 januari 2011

    Riktigt god. Men jag använde helfeta mejeriprodukter och smör.

    saxa 25 april 2012

    Riktigt god Vi använde inte så mycket spenat, samt aktiv blandade i lite färsk babyspenat, Och toppade med lite valnötter vid servering Tack för receptet

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben