Krämig tomatsoppa med solrospesto och krutonger

Serverar: 4 portioner

Härlig soppa att inleda en middag med eller att servera som lunch. Bjud gärna på gott bröd till. Har du inte så bråttom, kan du använda färska cocktailtomater. Då är det bra om du skållar och skalar tomaterna först.

Ingredienser

  • 1 gul lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk olivolja
  • 1 burk, 400 g konserverade körsbärstomater
  • 5 dl vatten
  • 2 msk kycklingfond, alt grönsaksfond
  • 1 krm salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk torkad basilika
  • ev 1 tsk råsocker
  • 1 dl Oatly iMat 13 % eller 7 %
  • Krutonger
  • 1 ciabatta
  • 3 msk olivolja
  • Flingsalt efter smak
  • Solrospesto
  • 0,75 dl solrosfrön, torrostade
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 dl olivolja
  • ½ tsk flingsalt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Tomatsoppa: Fräs lök och vitlök i olivolja ett par minuter i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt tomater, vatten och fond och krydda med salt, peppar, basilika och eventuellt socker beroende på hur söta tomaterna är .
    2. Låt småkoka i cirka 15 minuter under lock. Tryck med en sked på tomaterna mot grytans insida så att de spricker.
    3. Mixa soppan slät och tillsätt sedan Oatly iMat. Låt koka ihop några minuter och smaka av.
    4. Häll upp soppan i skålar, ringla i pesto och toppa med krutonger.
    5. Krutonger: Riv ciabattan i mindre bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek brödet hastigt så att de blir gyllene på båda sidor. Smaka av med flingsalt.
    6. Solrospesto: Mixa torrostade solrosfrön med övriga ingredienser i en mixer eller med en stavmixer.
    7. Tips! Har du brådis? Köp färdiga krutonger eller crostini!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    HungrigaVargen 8 oktober 2011

    Toppenrecept! Jag och min fru åt denna rätt till som huvudrätt tillsammans med vitlöksbröd i ugn och resultatet blev enastående! Oatly iMat byttes ut mot vanlig matlagningsgrädde och för att piffa till anrättningen en aning tillsattes ett visst mått av Tabasco. Ett stort tack för ett fantastiskt recept! Redan om vecka tänker vi använda göra detta igen då vi får hem gäster, men då som förrätt...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben