Kreolska tigerräkor med fänkålssås

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • 24 - 28 stora råa tigerräkor (700 - 800g)
  • Marinad
  • 2 msk citronsaft
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 - 1 1/2 tsk sambal oelek
  • 1 - 1 1/2 tsk chilipulver
  • 4 msk olivolja
  • Fänkålssås
  • 130 g färsk fänkål (drygt 2 dl fint tärnad)
  • 1 dl torr vermouth (Noilly Prat)
  • 1 grönsaksbuljongtärning + 1 dl vatten
  • 1 stor kruka färsk basilika eller 1 knippa bladpersilja
  • 150 g mjukt smör
  • 1/2 - 1 krm cayennepeppar
  • Tillbehör
  • 4 portioner kokt ris
  • ca 1 dl fint tärnad röd paprika
  • ca 2 dl riven ost (lika delar nyriven parmesan och emmentaler)
  • Instruktioner

    Skala tigerräkorna. Blanda samtliga ingredienserna till marinaden och slå den över räkorna. Blanda väl och låt räkorna marinera medan du gör i ordning resten. Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Låt paprikatärningarna koka med de sista 3 - 4 minuterna. Vid serveringen blandas och smaksätts riset med den rivna osten samt en aning salt. Packa slutligen riset i välsmorda små formar och stjälp upp på heta portionstallrikar i samband med uppläggningen (små timbaler). Fänkålssåsen gör du medan riset kokar. Skär fänkålen i mindre bitar och koka den 5 - 6 minuter tillsammans med vinet och grönsaksbuljongen. Kör under tiden smöret, cayennepepparn och basilikan i en matberedare tills du får ett grönt kryddsmör. Tillsätt det heta fänkålskoket, inklusive buljongen, i matberedaren och kör ytterligare några minuter tills du får en slät sås. Såsen behöver knappast något extra salt. Hetta upp en stor stekpanna, helst av gjutjärn. Halstra tigerräkorna i torr och het panna ca 1 minut på varje sida. Tillsätt eventuellt lite av marinaden i sista ögonblicket av halstringen. Stjälp upp ristimbalerna på heta tallrikar, fördela såsen omkring och garnera med tigerräkorna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben