Krispig äppelgratäng

Serverar: 6 portioner

Den här franska äppelgratängen är barnens favorit, med knapriga äppelbitar, gratinerade i en krämig och söt färskostblandning.

Ingredienser

  • 1 kg äpplen
  • 150 g färskost eller kesella
  • 1,5 dl grädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • Smör eller margarin till formen
  • Täcke
  • 50 g mjukt smör eller margarin
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 tsk kanel
  • Instruktioner

    1. Skala, kärna ur och hacka äpplena. Blanda färskosten med grädde, vetemjöl, citronsaft, strösocker, ägg och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt äpplena och rör samman. Smörj en form och slå i blandningen.
    2. Blanda det mjuka matfettet till täcket med havregryn, vetemjöl, farinsocker och kanel och bred det över äpplena.
    3. Grädda äppelgratängen i 200 grader, 35-40 minuter, tills äpplena känns mjuka och kakan är torr och krispig. Låt den svalna eller bli helt kall innan den serveras.
    4. Du kan ge täcket ytterligare lite smak med lite malen sötmandel. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Varg218 17 oktober 2010

    Oh, den här låter väldigt trevlig och verkar vara ett skapligt nyttigt alternativ till äppelkakor o. dyl. Ska absolut testa den här nån dag snart, fast kommer byta ut grädden mot en redning av sojamjölk och fiberhusk/mjöl. Mmm..

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben