Krispiga kardemumma och ingefärsskorpor.
Det här receptet har hängt med i många år, man tröttnar aldrig på dessa underbara skorpor. De smakar lika bra både till kaffe och varm choklad som smulade på nyponsoppan!
Det här receptet ger ca 90-100 st
Ingredienser
1 ½ l vetemjöl special
½ l standardmjölk
150 g margarin
50 g jäst för söta degar
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
1 uppvispat ägg
Instruktioner
- Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken, det skall bli fingervarmt, 37-39°.
- Smula jästen i assistent eller i en degbunke och tillsätt lite av degspadet, kör tills jästen har löst sig och häll i resten av spadet.
- Blanda socker, salt och kryddor i en skål och tillsätt till degspadet, kör en stund så att allt löser sig.
- Blanda ner det mesta av mjölet och kör på högt varav ca fem minuter, degen skall vara ganska lös men ändå hanterbar. Strö lite mjöl ovanpå degen, täck över med bakduk och låt jäsa 40-45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den kraftigt, till detta använder man det mjöl som blev över.
- Gör tre lika stora längder och lägg dem på lätt smord plåt, låt jäsa ytterligare 30-35 minuter under bakduk.
- Pensla levarna med uppvispat ägg. Grädda levarna i 200° tills de fått vacker brun färg eller en innertemperatur på 92°. Ta ut dem och låt dem svalna men inte kallna på galler.
- Skär skivor, ca 2cm tjocka, lägg skivan ner och dela den en gång till på längden. Lägg dem åter på en plåt och rosta skorporna vackert bruna, det brukar bli tre omgångar. Lägg samtliga skorpor i en långpanna och sätt in dem i ugnen, stäng av värmen och låt stå över natten.
- Förvara skorporna torrt.
Liknande recept
Kommentarer (6)
Skorpor är dyrt :-( ! Jag skall verkligen prova detta, återkommer med betyg MVH Lena
Gott var det.
Jättegoda skorpor! För en del år sen bakade jag ofta skorpor men jag slutade eftersom de gock åt för fort. Samma resultat nu! Min man har "nallat" friskt så snart är de slut.
Äntligen har jag provat! Jättegoda, det tycker alla! :-) Jag skar nog i levarna föör tidigt, så de blev lite svåra att få riktigt torra, men jag har ju varmluft så det ordnade sig ;-D Det kommer att bakas igen, kanske med andra kryddor. Tack för receptet! /Lena
Riktigt goda och spröda skorpor. Lätta att baka också.
Tack för ännu ett bra recept! Skorporna blev verkligen spröda och goda och gick åt som smör i solsken :) Dags att baka en sats till. En femma från mig.