Krispigt överbakad torskrygg med sauterad kålrabbi, fänkål och kålrot i syrlig dillsky

Serverar: 6 portioner

Otroligt lyxig och god fiskrätt med underbara smakkombinationer! Grönsaker och sås kan förberedas i god tid.

Ingredienser

  • 6 bitar tjock torskrygg, á 100 g
  • 1 tsk salt
  • ½ msk fänkålsfrön
  • ½ dl ströbröd
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 50 g smör
  • Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk + 2 msk smör
  • 1 dl champagne eller torrt vitt vin
  • ½ dl champagnevinäger eller vitvinsvinäger
  • 2½ dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk konc kycklingfond
  • 3 msk finhackad dill
  • Grönsaker
  • ½ liten kålrabbi, 175 g
  • 1/4 kålrot, 175 g
  • ½ litet fänkålsstånd, 125 g
  • 1 msk smör
  • ½ msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • Garnering
  • Dillkvistar
  • Servering
  • Pressad potatis
  • Instruktioner

    1. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt champagne och vinäger och låt såsen koka ca 3 minuter. Häll i vatten, grädde, mjölk och fond och låt såsen koka tills ca 2 dl återstår.
    2. Grönsaker: Skala och skär kålrabbi och kålrot i små tärningar, ca ½ x ½ cm. Ansa och skär fänkålen i små tärningar. Fräs grönsakerna i smör och olja i en stekpanna tills de börjar mjukna, ca 5 minuter. Krydda med salt.
    3. Fisk: Sätt ugnen på 150 grader.
    4. Krydda torsken med salt och lägg bitarna i en ugnssäker form. Stöt fänkålsfröna i en mortel och blanda med ströbröd och hackad persilja. Strö blandningen på fisken och hyvla över smöret. Ugnsbaka fisken mitt i ugnen till 50 graders innertemperatur, beräkna ca 20 minuter. Ta ut fisken och låt den vila 2-3 minuter före servering.
    5. Koka upp såsen och tillsätt 2 msk smör och finhackad dill. Mixa den skummig med mixerstav. Lägg upp grönsakerna i botten på djupa tallrikar. Lägg på torsken. Häll såsen runt torsken och garnera med dill. Servera genast med pressad potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben