Fiberskorpor låter kanske inte så tilltalande, men dessa är alldeles oemotståndligt goda. Passa på att baka många, de går snabbt åt till kvällsfikat.
Ingredienser
3 dl vatten
2 dl mjölk
1,5 dl matolja eller flytande margarin
1 pkt jäst , 50 g
1 tsk salt
4 msk strösocker
2 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
2 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
Ca 7 dl vetemjöl
Instruktioner
- Värm vatten, mjölk och matfett till fingervärme, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, solrosfrön, linfrön, grahamsmjöl, grovt rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen, för hand eller med maskin, tills den är lagom fast och släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt på en rumsvarm och dragfri plats ca 40 minuter.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till fyra längder, lika långa som en bakplåt. Låt längderna jäsa övertäckta ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda längderna mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Dela längderna, först längs med och därefter tvärs över i ca 2 cm breda bitar.
- Lägg skorporna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Rosta dem högt upp i ugnen ca 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 100 grader. Torka skorporna mitt i ugnen i 1-1,5 timme. Låt ugnsluckan stå på glänt under torkningen.
Liknande recept
Kommentarer (1)
De här skorporna blev jättegoda!