Drottning Kristinas julbröd

Serverar: 2 portioner

Drottning Kristina har fått ge namn åt detta julbröd, men om hon åt och bakade det vet vi inte.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 1-2 pkt saffran
  • 3 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 50 g jäst för söta degar
  • Ca 12 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 50 g mald eller finhackad mandel
  • Garnering
  • Ägg till pensling
  • Mandelspån
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och saffran, värm till 37°.
    2. Häll degvätskan över jästen och rör om. Tillsätt socker, salt, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt ytterligare vetemjöl om degen verkar för lös. Strö lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt jäsa på varm och dragfri plats till dubbel storlek i 25-30 minuter.
    3. Blanda ingredienserna till fyllningen och rör massan pösig. Arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela degen i två lika delar (det ska bli två julbröd).
    4. Dela sedan varje del i tre delar. Två av dem rullas ut till ca 60 cm långa längder. Sno dessa om varandra och låt dem bilda en krans som du sedan lägger på en smord plåt. Den tredje degdelen rullas till en slät bulle som du plattar till och lägger inuti kransen.
    5. Låt jäsa under duk i 30 minuter på varm och dragfri plats. Värm under tiden ugnen till 225°.
    6. Pensla hela kakan med ägg. Tryck ner fyllningen i mittbullen på 6 till 8 ställen. Använd gärna en sprits. Strö flagad eller hackad mandel och pärlsocker över brödet.
    7. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Ingrid47 10 februari 2010

    Bara SÅÅ gott

    svengelsk 16 december 2011

    Jag bakar det här varje år. Mitt recept kommer från en annons för Den Nya Jästen, alltså när torrjäst som blandas i mjölet var ny. Det har ingen saffran och 100g smör i degen. Det räcker med 50 g smör och 40g socker i fyllningen tycker jag. Det går bra att trycka ner fyllningen med två teskedar.

    Anna-Karin Nilsson 3 december 2020

    Detta har jag bakat varje år ända sedan receptet stod i Land för första gången på 80-talet. Är så gott och tillhör våra jultraditioner.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben