Krusbärspaj med vaniljkräm och chokladmousse

Serverar: 6 portioner

Mandelmördegsbotten fylld med vaniljkräm och inkokta krusbär toppad med en härlig fluffig chokladmousse.

Ingredienser

  • 60 g mandelmassa
  • ½ krm salt
  • 60 g smör
  • 1 äggula
  • 2 dl vetemjöl
  • Smör till pensling av formarna
  • Vaniljkräm
  • 2 ½ dl mjölk
  • ½ vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 2 ½ msk maizenamjöl
  • 2 tsk smör
  • Inkokta krusbär
  • 300 g krusbär
  • ½ dl vatten
  • 3/4 dl socker
  • 1/4 dl saft av citron
  • ½ vaniljstång
  • Chokladmousse
  • 60 g mörk choklad
  • 2 äggulor
  • 1 msk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare, mixa till en smidig konsistens. Tillsätt smöret i ett par omgångar, lägg i äggula och vetemjöl, kör snabbt ihop till en pajdeg. Lägg degen i plastfolie och förvara minst 1 timme i kylen.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla 6 portionspajformar med smör.
    3. Kavla ut degen 2 mm tjock, lägg degen över formarna och tryck ut den i formarna. Nagga med en gaffel, ställ formarna i kyl 30 minuter. Grädda pajskalen ca 15 minuter tills de blivit gyllenbruna. Lossa pajskalen försiktigt ur formarna och ställ dem att svalna på galler.
    4. Vaniljkräm: Häll mjölken i en kastrull, dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i mjölken, lägg i stången. Koka upp mjölken och ta kastrullen från värmen, låt stå och dra i 10 minuter. Vispa äggula, socker och maizena till en luftig smet i en bunke. Häll i mjölken i äggblandningen under vispning, vispa den slät.
    5. Slå tillbaka blandningen i kastrullen, värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt. Tillsätt smöret. Ta krämen från värmen och vispa den slät. Passera krämen genom en sil. Fördela den i pajskalet och ställ dem i kyl.
    6. Inkokta krusbär: Snoppa och skölj krusbären. Koka upp vatten, socker, citronsaft och den delade och urskrapade vaniljstången i en kastrull. Häll lagen över krusbären. Koka upp krusbären, låt koka i 2 minuter, låt de inkokta krusbären stå i kyl 2-3 timmar.
    7. Chokladmousse: Finhacka chokladen och smält den i en plastbunke i mikro eller i en rostfri bunke över vattenbad. Rör i äggulor och socker. Vispa den kalla grädden ej för fast. Vänd grädden i chokladsmeten, lite i taget med en slickepott. Ställ i kyl några timmar.
    8. Sila sockerlagen från krusbären och fördela bären på pajerna. Lägg en skedformad klick chokladmoussen över bären.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben