Kryddbräserad bog med olivkokta grönsaker

Serverar: 4-6 portioner

För att få mildare kryddning kan pepparkornen kokas ett par gånger. Lägg då pepparn i en kastrull med vatten, koka upp slå av vattnet och upprepa 3-4 gånger.

Ingredienser

  • Knappt 1 kilo urbenad bog av dovhjort eller rådjur
  • 2 msk smör
  • Fyllning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk grovkrossade korianderfrön
  • ½ msk grovkrossade gula senapsfrön
  • ½ msk farinsocker
  • 1+1 tsk salt
  • 2 msk slätbladig persilja
  • ½ msk grovkrossad svartpeppar
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
  • Bräsering
  • ½ gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 100 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 8 enbär
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk konc kalvfond
  • 1 msk majsstärkelse
  • Grönsaker
  • 8 smala späda purjolökar (300 g)
  • 16 späda morötter eller 8 störe delade i bitar (500 g)
  • ca 2 dl olivolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl hackad dill
  • 2 msk pressad limesaft
  • Tillbehör
  • kokt potatis
  • Instruktioner

    1. Skala och finhacka vitlöken och blanda med övriga kryddor till fyllningen. Fördela fyllningen på köttet och rulla ihop. Bind upp rullen med bomullsgarn.
    2. Skala och ansa lök, purjolök, rotselleri och morot. Skär grönsakerna i små bitar. Hetta upp smöret i en rymlig gryta och bryn köttet runt om.
    3. Lägg i de tärnade grönsakerna, kryddor, vin, vatten och fond. Sätt en termometer i köttet och bräsera under lock på svag värme i ca 1 timme till 75 grader innertemperatur. Vänd köttet efter halva tiden.
    4. Ansa och skölj purjolöken och dela den i 2-4 delar. Skrapa eller skala morötterna, dela dem om de är stora eller skär i stavar.
    5. Värm oljan i en kastrull och fräs morötterna 2-3 min. Tillsätt purjolöken och låt sjuda under lock i ca 10 min på svag värme. Smaka av med socker, dill och pressad lime
    6. Ta upp köttet och låt det vila minst 10 min. Sila såsen och passera grönsakerna genom en finmaskig sil i en ren kastrull.
    7. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten och koka upp. Skiva köttet och servera genast med varm sås, grönsaker och kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben