Kryddig äppelkakspaj

Serverar: 8-10 portioner

Botten består av en kryddig och saftig kaka fylld med äpplen och på toppen fräscha pajsmulor. Serveras med hemmagjord vaniljsås. En kaka som har det mesta!

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 4 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ½ krm salt
  • Fyllning
  • 3-4 äpplen
  • 2 tsk kanel
  • Smultopping
  • 175 g smält smör
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ krm salt
  • Rivet skal av 1 citron
  • 3 dl vetemjöl
  • Vaniljsås, ca 5 dl
  • 2 äggulor
  • 2 msk socker
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • Ca 1 krm äkta vaniljpulver
  • ½ krm salt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Riv mandelmassan och blanda den med det smälta smöret. Tillsätt ett ägg i taget och vispa med en elvisp. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker, stött kardemumma och salt (smeten kan se skuren ut men det gör ingenting)
    3. Bred ut smeten i en bakpappersklädd eller smord springform ca 24 cm i diameter. Skala äpplena och skär dem tunt. Blanda dem med kanel och stick ner dem i mandelmassmeten.
    4. Blanda smör, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt, citron och vetemjöl, lite i taget till smultoppingen. Arbeta ihop allt snabbt till en deg. Smula degen över kakan och grädda den i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
    5. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull till vaniljsåsen. Låt det sjuda under konstant vispning på medelvärme. Passa så att det inte kokar. Ta av såsen från värmen när den tjocknat ordentligt och häll upp i en skål och låt den kallna.
    6. Servera vaniljvispen till kakan.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben