Kryddig hjortfilé med svartvinbärssky

Serverar: 4 portioner

En extra festlig rätt! Kryddig hjortfilé med en kryddpasta på bland annat timjan och enbär. Mörka bär som svarta vinbär är gott till vilt, liksom en krämig rotfruktspuré smaksatt med ost. Hela rätten toppas sedan med smörstekta, gyllengula kantareller. Istället för hjort kan man laga rätten med ren- eller rådjursytterfilé eller älgfilé.

Ingredienser

  • 600 g hjortytterfilé
  • 2 tsk enbär
  • 2 tsk timjan
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Selleri- och potatispuré
  • 400 g mjölig potatis
  • 400 g rotselleri
  • 2 msk smör
  • 1 dl mjölk
  • 1½ dl riven västerbottensost eller vällagrad prästost
  • 1 tsk salt
  • Svartvinbärssky
  • 1 dl vatten
  • 1 msk konc kalv- eller viltfond
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • ½ tsk Maizena majsstärkelse (om man vill)
  • Tillbehör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk + 2 msk smör
  • 150 g frysta kantareller (Polarica)
  • ½ tsk salt
  • 200 g haricots verts
  • Instruktioner

    1. Stöt enbären med timjanen i mortel och blanda med senap och honung.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Puré:
    4. Skala potatis och selleri och skär i bitar. Koka ca 15 minuter, tills de är mjuk. Häll bort nästan allt vatten, spara ca 1 dl. Pressa potatisen och selleri genom en potatispress. Lägg i smöret och häll på mjölk och kokvatten. Vispa till en slät puré. Blanda i den rivna osten och värm tills den smälter. Salta.
    5. Filé:
    6. Putsa filén fri från senor och skär den i två delar så att den får plats i stekpannan. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn filen runt om i smör. Lyft upp köttet.
    7. Svartvinsbärssky:
    8. Häll vatten, fond och vinäger i stekpannan. Rör ner gelén. Koka upp och dra åt sidan. Red eventuellt av skyn med majsstärkelse utrörd i vatten.
    9. Filé:
    10. Lägg köttet i en ugnssäker form och bred på kryddblandningen. Stek mitt i ugnen till 60-62 grader (rosarött). Låt köttet vila ca 10 minuter.
    11. Tillbehör:
    12. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Stek den frasig i 1 msk smör ca 3 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Stek kantarellerna i 2 msk smör ca 3 minuter. Salta. Förväll haricots vertsen 5 minuter i lättsaltat vatten. Blanda med kantarellerna.
    13. Skiva köttet och lägg upp på varma tallrikar. Servera med svartvinbärsskyn och rotfruktspurén samt tillbehören.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben