En saftig morotskaka håller sig länge. Så här års smaksätts den med julens kryddor, torkad frukt, nötter och mörk choklad. En topping av saffransfärskost känns både julig och spännande!
Ingredienser
200 g torkade fikon
75 g valnötter
100 g mörk choklad
3 ägg
4 dl rörsocker
5 dl grovriven morot
1½ dl solrosolja
1 apelsin, rivet skal
3½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
2 tsk kanel
1½ tsk malen ingefära
1 tsk nystötta kardemummakärnor
½ msk malen muskot
Saffransglasyr
100 g färskost, t.ex. Philadelphia
50 g smör
1½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ g saffran
½ apelsin, rivet skal
Garnering
Rostade mandelspån
Apelsinklyftor
Färska fikon