Kryddig morotskaka med saffransglasyr

Serverar: 8-10 portioner

En saftig morotskaka håller sig länge. Så här års smaksätts den med julens kryddor, torkad frukt, nötter och mörk choklad. En topping av saffransfärskost känns både julig och spännande!

Ingredienser

  • 200 g torkade fikon
  • 75 g valnötter
  • 100 g mörk choklad
  • 3 ägg
  • 4 dl rörsocker
  • 5 dl grovriven morot
  • 1½ dl solrosolja
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1½ tsk malen ingefära
  • 1 tsk nystötta kardemummakärnor
  • ½ msk malen muskot
  • Saffransglasyr
  • 100 g färskost, t.ex. Philadelphia
  • 50 g smör
  • 1½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ g saffran
  • ½ apelsin, rivet skal
  • Garnering
  • Rostade mandelspån
  • Apelsinklyftor
  • Färska fikon
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Skär fikonen i små bitar. Grovhacka valnötter och choklad. Vispa ägg och rörsocker pösigt. Vispa i riven morot, olja och apelsinskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor och vispa i smeten. Vänd ner fikon, nötter och choklad.
    3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 25 minuter. Känn med en provsticka att den är färdiggräddad. Låt kallna.
    4. Saffransglasyr: Rör ihop rumsvarm färskost, rumsvarmt smör, siktat florsocker, vaniljsocker, saffran och apelsinskal.
    5. Bred glasyren över den kalla kakan. Garnera med rostade mandelspån, apelsin- och fikonklyftor.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben