Kryddiga äppelbullar

Underbart goda bullar som går utmärkt att frysa in, men uteslut då glasyren. Ta i stället på den strax före servering. Det blir ungefär 30 stycken.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 5–6 äpplen, skalade och urkärnade (cirka 0,5 kg)
  • 1 msk vatten
  • 1 dl socker
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2,5 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 3 krm riven muskotnöt
  • 1,5–2 msk potatismjöl
  • Deg
  • 2,5 dl kall standardmjölk
  • 0,5 dl socker
  • 7 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 ägg
  • 25 g jäst (0,5 paket)
  • Glasyr
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Skär äpplena i små tärningar och lägg i en kastrull. Tillsätt vatten, socker samt kryddor och koka upp på svag värme. Rör om kontinuerligt. Koka på svag värme tills tärningarna mjuknat. Rör ut potatismjölet med lite av äppelvätskan. Tillsätt och koka upp under omrörning. Ställ åt sidan och låt svalna.
    2. Hacka ner smöret i mjölet. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med mjölk. Tillsätt ägg och socker och rör samman.
    3. Arbeta ihop mjölblandningen med vätskan till en smidig deg, tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en cirka 3 mm tjock platta. Skär ut rutor som är cirka 8 x 8 cm.
    4. Lägg en klick fyllning (cirka 1 msk) i mitten på plattan och vik upp de fyra hörnen mot mitten. Platta till försiktigt i mitten med ett finger. Lägg bullarna i formar och ställ glest på plåtar. Låt jäsa under bakduk i cirka 2 timmar, eller tills bullarna jäst till dubbla storleken.
    5. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter.
    6. Rör strax före servering ihop florsocker och vatten till en slät glasyr. Häll cirka 1 tsk glasyr på varje bulle och låt stelna.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben