Kryddiga russinkakor

Serverar: 35 portioner

Smör och grädde ger spröda och goda kakor och förstärker kryddornas rika arom.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 250 g russin
  • 2 tsk mald kanel
  • 2 krm mald ingefära
  • 2 krm mald kardemumma
  • skal och saft från 1 apelsin
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175 grader
    2. Smält smöret och låt det svalna. Häll smöret i en skål och tillsätt grädde och ägg. Rör om. Blanda samman socker, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta in det i smeten. Arbeta till en smidig deg.
    3. Finhacka russinen och lägg dem i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna till fyllningen. Värm och rör tills det blir en bredbar smet.
    4. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut dem till ca 15x25 cm stora kakor. Bred russinsmeten över degkakorna och rulla ihop som till rulltårta. Skär rullarna i ca 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på bakpappersklädd plåt.
    5. Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Sikta över lite florsocker när kakorna har kallnat. Kakorna kan förvaras i en burk i kylen ca 2 veckor. De kan också frysas.
    6. Tips! Prova att byta ut russinen mot dadlar i kryddiga russinkakor. Bjud kryddigt te eller exotiskt kaffe till kakorna. Blanda lite kardemumma eller kanel i kaffet när du ska brygga det. Till en kanna med tio koppar behövs det ca 2 tsk kardemumma eller kanel.

    Liknande recept

    3.4
    1 h 20 min
    2
    11

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben