Kung Pao-kyckling

Serverar: 2 portioner

Tid: 45 minuter

Kung Pao är en rätt som ursprungligen kommer från Szechuanprovinsen i västra Kina. Detta är en västerländsk version av receptet- anpassa själv mängden kryddor. Szechuanpeppar kan med fördel läggas till i receptet om man hittar.

Ingredienser

  • 2-4 port jasminris, väl sköljt
  • 350 g kycklingfilé (helst färsk)
  • 2 röda chilifrukter (färska, ganska stora)
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1 färsk ingefära, rejäl bit
  • Shaoxing (risvin) eller halvtorr sherry (tex Amontillado)
  • 1 knippe salladslök eller 1 purjolök
  • 100 g jordnötter, går bra med vanliga salta eller färska
  • Marinad
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk ljus soja (japansk)
  • 3 tsk Shaoxing (risvin) eller halvtorr sherry (tex Amontillado)
  • 1 tsk Maizena
  • 1 msk äggvita, lätt vispad
  • Sås
  • 1 msk mörk soja (kinesisk)
  • 2 msk hoisinsås
  • 2 msk kinesisk pepparsås eller 3 tsk sambal oelek
  • 2 tsk risvinsvinäger eller vitvinsvinäger
  • 2 tsk socker
  • 1½ tsk maizena
  • 6 msk vatten
  • Instruktioner

    1. Gör i ordning marinaden. Börja med att vispa upp äggvitan lätt med en gaffel och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
    2. Skär kycklingen i små kuber, ca 1*1 cm. Lägg i marinaden och blanda runt. Ställ in i kylskåpet medan du förbereder övriga moment.
    3. Koka riset enligt instruktion på paketet. Låt stå på mycket svag värme om det blir färdigt innan resten av maten.
    4. Gör i ordning såsen genom att blanda alla ingredienser i en kopp. Smaka av så att den får rätt styrka, den ska vara stark.
    5. Hacka/strimla chilifrukter, vitlök och ingefära, lägg i en liten skål så länge.
    6. Strimla salladslök eller purjolök fint, gärna lite diagonalt. Om du använder purjo, använd bara det vita och en bit in på gröna.
    7. Hetta upp rejält med jordnötsolja/matolja i en liten kastrull. Stek jordnötterna tills de fått lite färg. Ta omedelbart upp och låt rinna av i en sil och sedan på hushållspapper. Varning- nötterna bränns mycket lätt, rör runt och håll koll hela tiden, ta upp så fort de börjar se lite bruna ut.
    8. Hetta upp en stekpanna eller wok till hög värme, tillsätt 1 tsk olja. Tillsätt ca en fjärdedel av chili, vitlök och ingefärablandningen, rör om. Tillsätt sedan en fjärdedel av kycklingbitarna, stek i ca 60 sek. Blanda inte runt för ofta, kycklingen ska få lite färg. Putta det stekta åt sidan i pannan.
    9. Tillsätt 1 tsk olja till, upprepa med kryddor och kyckling i omgångar till allt är stekt. Häll i ca 2 msk Shaoxing eller halvtorr sherry efter stekpannans/wokens insida, rör och blanda hela tiden.
    10. Tillsätt den väl rörda såsen. Fortsätt att röra tills den tjocknar, någon minut. Observera att såsen ändå blir ganska tunn, låt den inte stå för länge. Tillsätt salladslöken/purjolöken och stek i ca 5-10 sekunder (det ska fortfarande finnas lite spänst i löken). Strö över jordnötterna.
    11. Servera omedelbart tillsammans med ris, gärna i små asiatiska skålar för rätt känsla!

    Liknande recept

    4.7
    30 min
    4
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben