Kung Pao är en rätt som ursprungligen kommer från Szechuanprovinsen i västra Kina. Detta är en västerländsk version av receptet- anpassa själv mängden kryddor. Szechuanpeppar kan med fördel läggas till i receptet om man hittar.
Ingredienser
2-4 port jasminris, väl sköljt
350 g kycklingfilé (helst färsk)
2 röda chilifrukter (färska, ganska stora)
3-4 vitlöksklyftor
1 färsk ingefära, rejäl bit
Shaoxing (risvin) eller halvtorr sherry (tex Amontillado)
1 knippe salladslök eller 1 purjolök
100 g jordnötter, går bra med vanliga salta eller färska
Marinad
½ tsk salt
2 tsk ljus soja (japansk)
3 tsk Shaoxing (risvin) eller halvtorr sherry (tex Amontillado)
1 tsk Maizena
1 msk äggvita, lätt vispad
Sås
1 msk mörk soja (kinesisk)
2 msk hoisinsås
2 msk kinesisk pepparsås eller 3 tsk sambal oelek
2 tsk risvinsvinäger eller vitvinsvinäger
2 tsk socker
1½ tsk maizena
6 msk vatten