Tomyum Kung (Räksoppa)

Serverar: 2-3 portioner

Räksoppa är en traditionell rätt i Thailand. Det är starkt med mycket gott. Vi brukar ha denna rätt som huvudrätt, men i Sverige äter man som förrätt.

Ingredienser

  • 15 räkor ca 2 Hekto
  • 10-12 champinjoner
  • 3 lime
  • 10 . färska chilifrukter
  • 3-5 schalottenlök
  • 2 stora citrongräs
  • 5 skivor kha galanga
  • 5 limeblad
  • 2 korianderrötter
  • 3 msk hackad koriander
  • 1 msk Chili pasta med bön olja
  • fisksås
  • 2 dl 3% mjölk eller kokosmjölk
  • 1 L köttbuljong (går bra med buljongtärning löst i vatten)
  • Instruktioner

    1. Rensa räkor, ta bort skal och skär i ryggen och ta bort den svarta strängen. Skala schalottenlökarna och krossa dem lätt, skär citrongräset i ca: 4 cm långa bitar och krossa. Riv sönder och ta bort mittstjälken.
    2. Krossa korianderrötter och lägg det åt sidan. Lägg krossad chilifrukt i en skål och pressa limejuice över.
    3. Blanda mjölken och chilipastan i en annan skål och mixa väl. Häll buljongen i grytan, låt det koka upp och lägg i limeblad, kha och citrongräs. Vänta ca 3 min, tillsätt därefter räkor och svamp.
    4. Ta grytan av från spisen när det kokat up och blanda i mjölkblandningen, limejuicen och fisksås. Det ska smaka lite starkt, surt och även lite sött.

    Liknande recept

    4.8
    45 min
    4
    5
    4.7
    30 min
    4
    7

    Kommentarer (1)

    Tussilago_Flikkan 11 juli 2010

    Låter jättegott! Men när ska man tillsätta korinderrötterna som man krossat, samt chilin med lime över?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben