Kvannesoppa (4 port )

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

Fjällkvanne växer vilt på våra fjällsluttningar. Samerna och fjällbefolkningen har länge använt den i sin matlagning. Inom projektet Livsmedel i Kvarken/Qvarkenfood har vi satsat en del på kvanne. Det går att göra mycket av den allsidiga växten och här kommer ett recept på kvannesoppa för fyra personer.

Ingredienser

  • ca 200 g kvanneblad och -stjälkar
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • ca 1,3 liter grönsaksbuljong
  • ca 1 dl vispgrädde
  • Salt
  • Peppar
  • 1 knippe gräslök
  • Krutonger till serveringen
  • Instruktioner

    1. Plocka kvanneblad och stjälkar, helst på våren och försommaren då de sprödast. Skala och finhacka stjälkarna samt bladen.
    2. Fräs kvannen i smält smör och pudra över mjölet. Späd med buljong under omröring. Låt soppan koka i ca 10-20 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Hacka gräslök och tillsätt strax före servering. Servera med rostade krutonger.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    NicolinaZ 22 augusti 2011

    Kan man använda all kvanne? Är den kvanne man har i gamla trädgårdar längre söderut samma som fjällvarianten?

    Rajdon 22 augusti 2011

    Vilt är ju alltid bättre smakmässigt liksom all ätlig viltväxt. Men klart det går odla :) http://www.froer.nu/product/34703096/fjallkvanne/ http://www.norgefarargarden.se/fjallkvanne.pdf http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvanne#Underarter_och_varieteter

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben