Fjällkvanne växer vilt på våra fjällsluttningar. Samerna och fjällbefolkningen har länge använt den i sin matlagning. Inom projektet Livsmedel i Kvarken/Qvarkenfood har vi satsat en del på kvanne. Det går att göra mycket av den allsidiga växten och här kommer ett recept på kvannesoppa för fyra personer.
Ingredienser
ca 200 g kvanneblad och -stjälkar
3 msk smör
4 msk vetemjöl
ca 1,3 liter grönsaksbuljong
ca 1 dl vispgrädde
Salt
Peppar
1 knippe gräslök
Krutonger till serveringen
Instruktioner
- Plocka kvanneblad och stjälkar, helst på våren och försommaren då de sprödast. Skala och finhacka stjälkarna samt bladen.
- Fräs kvannen i smält smör och pudra över mjölet. Späd med buljong under omröring. Låt soppan koka i ca 10-20 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Hacka gräslök och tillsätt strax före servering. Servera med rostade krutonger.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Kan man använda all kvanne? Är den kvanne man har i gamla trädgårdar längre söderut samma som fjällvarianten?
Vilt är ju alltid bättre smakmässigt liksom all ätlig viltväxt. Men klart det går odla :) http://www.froer.nu/product/34703096/fjallkvanne/ http://www.norgefarargarden.se/fjallkvanne.pdf http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvanne#Underarter_och_varieteter