Kyckling- och kasslergratäng à la Monika

Serverar: 4-6 portioner

Tid: 1 timme

Ytterligare en toppengod favorit!

Ingredienser

  • 400-500 kycklingfiléer, strimlas
  • 200 g kassler, strimlas
  • 1 stor purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 6-8 champinjoner
  • 1 ½ dl crème fraiche, med paprika och chilismak
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 dl mjölk
  • 3-4 msk Heinz chilisås
  • 1 msk kalvfond
  • 1-2 krm sambal oelek
  • ½ msk fransk senap
  • Ca ½ msk rosépeppar, krossad
  • 1 krm basilika
  • Salt
  • 1 ½-2 dl riven ost
  • Smör till stekningen och formen
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Värmeugn 200 grader.
    2. Bryn den strimlade kycklingen i lite smör i en stekgryta. Tillsätt den strimlade kasslern och låt det steka med 4-5 minuter. Salta och krydda med rosépeppar. Lägg över det i en skål.
    3. Ansa och skiva champinjonerna. Tvätta, ta bort kärnhuset och strimla eller hacka paprikorna i bitar. Tvätta och skiva purjolöken.
    4. Bryn champinjonerna i lite smör. Tillsätt strimlad paprika och purjolök och låt det brynas med tills det blir mjukt och glansigt utan att det tar färg.
    5. Slå i grädde, mjölk och crème fraiche, senap, basilika, sambal oelek, kalvfond och chilisåsen.
    6. Lägg i kycklingköttet och kasslern och låt det få småputtra i ca 20-25 minuter. De sista minuterna av koktiden lägger du i ca ½ dl av den rivna osten och låt den smälta ner under sakta omrörning. Krydda med mer salt och rosépeppar om Ni känner för det.
    7. Smörj en eldfast form. Lägg köttblandningen i formen och strö över resten av den rivna osten.
    8. Sätt in formen i ugnen. Gratinera i ca 15 - 20 minuter i 200-225 graders ugn. Täck med folie om det skulle behövas!
    9. Bjud kokt potatis eller ris till, samt en god grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben