Kyckling Provence

Serverar: 4 portioner

Kycklingen ska bräseras i en god fond med rosévin. Kontrollera innertemperaturen med digitaltermometer så att kycklingen bli saftig och god, 68 grader är lagom temperatur.

Ingredienser

  • Citronrostad potatis
  • 600 g färskpotatis
  • 3 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 paprikor, orange och röd
  • 1 citron, finrivet skal
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk färsk rosmarin, hackad
  • 1½ tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • ½ citron, pressad saft
  • 8 kronärtskockshjärtan delade kvartar
  • Bräserad kycklingfilé
  • 4 kycklingfiléer (500 g)
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk smör
  • 12 små steklökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ msk tomatpuré
  • 3 dl vatten
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 3 dl rosévin
  • 1 dl rödvin
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • Olivsallad
  • 100 g blandade oliver i olivolja
  • 10 gula cocktailtomater, delade på mitten
  • 1 scharlottenlök, hackad
  • 2 msk färsk dragon eller ½ tsk torkad
  • Chévresmör
  • 100 g getost, chévre
  • 25 g smör, rumstempererat
  • Tillbehör
  • färsk rosmarin
  • Instruktioner

    1. Potatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor. Lägg dem, i en långpanna och ringla över olivoljan. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 10 minuter. Skala och skär rödlöken i klyftor. Kärna ur och skär paprikan i grova strimlor. Ta ut plåten och lägg på lök och paprika. Blanda och strö över citronskal, vitlök och rosmarin. Sätt in plåten mitt i ugnen ytterligare ca 10 min. Känn med sticka att potatisen är färdiga. Salta, peppra och pressa över citronsaft. Blanda ner kronärtskockshjärtan.
    2. Kyckling: Dela kycklingfiléerna på längden. Salta och peppra. Bryn dem runt om i smör i en stekpanna ca 3 min. Skala smålökarna och vitlöken. Lägg ner dem i stekpannan. Tillsätt tomatpurén och häll på vatten, fond och vin. Låt allt sjuda ca 10 min. Ta upp kyckling och lök ur pannan och lägg det på ett serveringsfat. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av såsen. Låt koka upp.
    3. Olivsallad: Blanda alla ingredienser till olivsalladen.
    4. Chevrésmör: Ta bort skalet på chévreosten och rör samman ost och smör.
    5. Servering: Häll den varma såsen över kycklingen och löken. Servera med olivsallad och chévresmör. Garnera med med färsk rosmarin.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Dagens ört - timjan
    Det är bladen och de unga skotten som används som örtkrydda och de...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben