Kycklingcurry med ananas och linser

Serverar: 4 portioner

Murgh dansak heter rätten i Indien, och sweet and hot beskrivs den på engelska. Den är inte bara kryddstark. Linserna gör den mättande, och ananas ger fin smakbrytning. Curryblad kan vara svårt att hitta. Man kan ersätta dem med lagerblad.

Ingredienser

  • 600 g benfritt kycklingkött , 2-cmtärningar
  • 2 dl gula linser
  • 200 g riktigt mogen färsk ananas eller 1 burk i egen juice
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½-1 msk röd chilipeppar
  • 1 tsk hel spiskummin, grovt krossad
  • 5-6 curryblad eller 2-3 lagerblad
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 1 stor tomat, hackad
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och hackad
  • 2 färsk ingefära, skalad och riven
  • Ananas till garnering
  • Instruktioner

    1. Koka linserna enligt anvisning på paketet (minska vattenmängden något) tills de är nästan mjuka och vattnet kokat in. Skala ananasen och dela den i bitar.
    2. Blanda gurkmeja, paprika, chilipeppar, spiskummin och curryblad med vattnet och rör tills saltet är löst. Värm oljan i en stekpanna eller wok på medelvärme. Lägg i kycklingen, tomat, lök, vitlök, ingefära och kryddblandning, rör om och koka på svag värme tills kycklingen är mör, ca 15 minuter.
    3. Blanda i linser och ananas och låt småkoka i ytterligare 4-5 minuter tills oljan skilt sig från kryddorna och flutit upp. Nu kan man skumma bort överflödig olja utan att rätten förlorar något i smak. Smaka av med salt.
    4. Servera rätten med naan eller ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben