Kycklingpaj med champinjoner, tomater och bacon

Serverar: 4 portioner

Slängde ihop det här på en höft och blev väldigt lyckat! Så ta en del av måtten i receptet med en nypa salt, speciellt där det står ca, då kan ni välja själv om ni vill öka eller minska, titta istället hur det ser ut i formen.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g smör eller margarin (gärna flytande)
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1,2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 100-150 g kycklingfilé
  • 120 g bacon (ett paket)
  • 100-150 g konserverade champinjoner
  • 100 g cocktailtomater eller små plommontomater
  • ca 3 dl riven ost, gärna stark
  • Grillkrydda
  • Svartpeppar, grovmalen
  • Vitlökssalt
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde alt. matlagningsgrädde
  • 2 msk crème fraiche
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Börja med att röra ihop pajdegen, om ni använder flytande margarin så kan den röras ihop för hand, annars rekommenderar jag att använda degkrokarna med handvispen eller matberedaren.
    2. Sätt sedan på ugnen på 225 grader C.
    3. Tryck ut pajdegen i en smord form, det behöver inte vara en pajdegsform, men ungefär samma form/volyminnehåll. Ställ in den i kylskåpet för att stela till.
    4. Skär kycklingfilén i centimeterstora bitar och klipp baconet i ungefär lika stora bitar, stek de i varsin stekpanna, stek baconet knaperstekt och lägg det på hushållspapper så det får rinna av. Stek kycklingen till den är genomstekt och krydda den med svartpeppar, vitlökssalt och grillkrydda.
    5. Dela sedan tomaterna på mitten. Häll av vätskan från champinjonerna, om de är hela rekommenderar jag att ni delar de i minst hälften, men gärna i fyra delar.
    6. Ta ut pajformen från kylen och grädda degen i tio minuter.
    7. Under tiden så rör ihop äggstanningen, ni får välja själva om ni vill ha i osten i den eller strö den över fyllningen, själv brukar jag göra så.
    8. När pajdegen är förgräddad så ta ut den och lägg på kycklingen, baconet, champinjonerna och strö på osten om ni inte hade den i äggstanningen. Häll sedan på äggstanningen och strö över tomaterna.
    9. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter eller tills pajen fått färg och äggstanningen har stelnat.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    OjMogh 9 september 2009

    Helt suverän! Jag använde dock färska champinjoner eftersom jag är väldigt svag för det. Bytte fördelningen på grädde och mjölk och resultatet var mer än perfekt

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben