Kycklingpaj med kall limesås
Den här pajen brukar jag bjuda på och alla som har smakat den, har verkligen fallit för den. Går utmärkt att fördubbla, eller trippla satsen.
Trippelsatsen är perfekt att tillaga i en djup ugnsplåt.
Ingredienser
Pajdeg
150 g smör
5 dl vetemjöl
1 ägg
2-3 msk kallt vatten
1 tsk salt
Fyllning
1 grillad kyckling, eller 1 kg kycklingfilé, strimlad, stekt
5 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl riven ost
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
100 g strimlad rökt skinka
1 röd paprika
½ purjolök
Limesås
2½ dl crème fraiche
Rivet skal av en lime
Saften av ½-1 lime
2 tsk sambal oelek
½ tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Instruktioner
- Pajdegen:
Blanda alla ingredienser till en fast deg. Låt degen vila i kylskåp, ca 15 minuter.
- Ta 3/4 av degen och kavla ut tunt. Klä en smord pajform med degen. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
- Fyllningen:
Bena ur kycklingen och skär köttet i lagom stora tuggbitar.
- Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, riven ost, salt och peppar.
- Lägg i kycklingen, skinkan, paprikan och purjon i pajskalet och häll äggstanningen över.
- Kavla ut resten av degen till ett lock och täck fyllningen med det. Tryck till kanterna ordentligt. Dekorera locket med eventuell överbliven pajdeg.
Stick en gaffel i och punktera pajlocket så att ångan kan pysa ut.
- Grädda pajen mitt i ugnen i 200°C i 45-60 minuter.
- Limesåsen:
Rör samman allt och ställ in i kylen medan pajen gräddas i ugnen.
Liknande recept
Kommentarer (0)