Kycklingpaj med kall limesås

Serverar: 6-8 portioner

Den här pajen brukar jag bjuda på och alla som har smakat den, har verkligen fallit för den. Går utmärkt att fördubbla, eller trippla satsen. Trippelsatsen är perfekt att tillaga i en djup ugnsplåt.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 150 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2-3 msk kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • Fyllning
  • 1 grillad kyckling, eller 1 kg kycklingfilé, strimlad, stekt
  • 5 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 100 g strimlad rökt skinka
  • 1 röd paprika
  • ½ purjolök
  • Limesås
  • 2½ dl crème fraiche
  • Rivet skal av en lime
  • Saften av ½-1 lime
  • 2 tsk sambal oelek
  • ½ tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Instruktioner

    1. Pajdegen: Blanda alla ingredienser till en fast deg. Låt degen vila i kylskåp, ca 15 minuter.
    2. Ta 3/4 av degen och kavla ut tunt. Klä en smord pajform med degen. Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
    3. Fyllningen: Bena ur kycklingen och skär köttet i lagom stora tuggbitar.
    4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, riven ost, salt och peppar.
    5. Lägg i kycklingen, skinkan, paprikan och purjon i pajskalet och häll äggstanningen över.
    6. Kavla ut resten av degen till ett lock och täck fyllningen med det. Tryck till kanterna ordentligt. Dekorera locket med eventuell överbliven pajdeg. Stick en gaffel i och punktera pajlocket så att ångan kan pysa ut.
    7. Grädda pajen mitt i ugnen i 200°C i 45-60 minuter.
    8. Limesåsen: Rör samman allt och ställ in i kylen medan pajen gräddas i ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben