Läcker citrontårta

Serverar: 1 portioner

En saftig och härligt god citrontårta som räcker till många. Garnera gärna med några skivade jordgubbar och servera en klick vispgrädde till.

Ingredienser

  • 1 1/2 dl finhackade valnötskärnor
  • 5 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 1/2 dl mjölk
  • Saft och skal av 1 citron
  • 200 g smör eller margarin
  • 4 dl socker
  • 5 ägg
  • Citronglasyr
  • 3 1/2 dl siktat florsocker
  • 2 - 3 msk pressad citronsaft
  • Rivet citronskal
  • Instruktioner

    1. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter, 1 3/4 l. Strö nötterna i botten på den. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sätt det åt sidan. Blanda mjölk, citronsaft och -skal i en skål och sätt även det åt sidan.
    2. Rör matfett och socker tills det är väl blandat och är mjukt och poröst. Använd gärna elvisp. Rör i äggen, ett i taget. Rör i mjölblandningen och vätskan växelvis.
    3. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° 65 - 70 minuter eller tills den är genomgräddad. Låt kakan svalna i formen ca 15 minuter. Stjälp upp den på serveringsfat och stick några hål i kakan.
    4. Blanda samman glasyren och häll den över kakan. Låt den kallna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben