Läcker hösttårta

Serverar: 12-14 portioner

Mjuk hasselnötsbotten, sötsyrlig lingonpannacotta, len chokladmousse och en blank chokladgelé. Denna tårta har verkligen allt man kan begära!

Ingredienser

  • Botten
  • 150 g smör
  • 175 g socker
  • 75 g hasselnötsmjöl
  • 70 g vetemjöl
  • 5 g bakpulver
  • 5 g salt
  • 20 g espressopulver (snabbkaffe)
  • Lingonpannacotta
  • 3 gelatinblad
  • 300 g vispgrädde
  • 150 g socker
  • 200 g lingonjuice
  • 1 vaniljstång
  • Chokladmousse
  • 1 gelatinblad
  • ½ dl socker
  • ½ dl vatten
  • 3 äggulor
  • 1 ägg
  • 100 g mörk choklad, smält
  • 300 g vispgrädde, lättvispad
  • Chokladgelé
  • 2 gelatinblad
  • 100 g vatten
  • 90 g socker
  • 30 g glykos
  • 20 g mörk choklad, hackad
  • 60 g kakao
  • 75 g vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller ca 200 grader vanlig ugn.
    2. Botten: Smält och bryn smöret på mellanhög värme. Smöret ska vara gyllene och dofta nötigt. Se till att även använda mjölkproteinet som har samlats i botten. Blanda smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt äggvitan.
    3. Häll smeten i en smord och bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut den och låt den svalna. Sänk ugnsvärmen till 160 grader varmluft eller 185 grader vanlig ugn.
    4. Pannacotta: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, socker, lingonjuice och urskrapad vaniljstång med frön. Tillsätt urkramade gelatinblad. Rör om tills de lösts upp. Kyl ner blandningen över kallt vattenbad.
    5. Häll pannacottan i formen när bottnen är helt avsvalnad och pannacottan börjat tjockna. Låt den stelna klart i kylen tills pannacottan har satt sig helt.
    6. Chokladmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka socker och vatten till 118 grader. Slå det över äggen i en tunn stråle samtidigt som du vispar och fortsätt vispa till det är svalt. Krama ur gelatinbladen och smält det i en kastrull på låg värme.
    7. Blanda i lite av äggvispet i kastrullen och häll sedan tillbaka allt i bunken. Rör i smält choklad och blanda ordentligt. Avsluta med att vända i den lättvispade grädden. När moussen är ordentligt blandad häller du den över pannacottan. Ställ tårtan i kylen i ca 1 timme. Ställ den sedan i frysen i ca 2 timmar.
    8. Chokladgelé: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp vatten, socker och glykos. Krama ur gelatinet och smält det i sockerlagen. Tillsätt hackad choklad, kakao och grädde. Blanda ordentligt och sila av. Låt det svalna något.
    9. Ta ut tårtan ur frysen och häll gelén över tårtan. Låt den stå i kylen fram till servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben