Läcker korvpirog

Serverar: 10 portioner

Förvandla den tradditionella falukorven till något nytt och spännande. Bacon, torkade aprikoser och örter ger massor av smak.

Ingredienser

  • 250 g färdig smördeg
  • 1 ägg
  • 1 tsk sesam- eller vallmofrön
  • Fyllning
  • 225 g falukorv
  • 1 liten gul lök
  • 75 g baccon eller rökt skinka
  • 100 g torkade aprikoser
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk olja
  • 1 msk finhackadd persilja
  • 1 tsk torkad salvia
  • Instruktioner

    1. Fyllningen: Skala och hacka löken fint. Skär baconskivorna i små tärningar. Tärna aprikoserna och korven.
    2. Hetta upp olja i en kastrull. Tillsätt löken och fräs den mjuk i 5 minuter. Tillsätt bacontärningarna. Fräs ytterligare 5 minuter. Låt blandningen kallna. Värm ugnen till 200 grader.
    3. Blanda aprikoser, persilja, salvia och korv i en skål. Rör ner lökblandningen och peppra.
    4. Kavla ut smördegen till en rektangel på en lätt mjölad bakyta. Skåra den lätt i tre lika stora delar på längden. Gör sneda tvärsnitt på varje sidflik. Använd baksidan på en kniv när du skårar degplattan i tre lika stora delar. Skär inte igenom degen, då kan fyllningen rinna ut under gräddningen.
    5. Lägg fyllningen på den mittersta delen. Lämna 2 cm på var sida om fyllningen. Pensla de snittadde delarna med uppvispat ägg och vik över varannan flik mot mitten så att de överlappar varandra. Tryck samman flikarna. Pensla med ägg. Strö över sesam- eller vallmofrön.
    6. Grädda pirogen gyllenbrun i ca 30 minuter. Låt den svalna på ett galler utan duk. Servera den varm eller kall, uppskuren i skivor med en krispig grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben