Läcker ostsoppa

Serverar: 4 portioner

Denna krämiga ostsoppa får ofta inleda måltiderna i mellaneuropa. Serverad med knapriga krutonger, blir den en mättande måltid.

Ingredienser

  • 150 g gruyéreost eller annan smakrik ost exempelvis Cheddar
  • 1 stor gul lök
  • 60 g smör eller margarin
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong (2 tärningar) eller fond
  • 1 nypa kummin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 stor knippa gräslök
  • 2 vårlökar
  • Instruktioner

    1. Skala och hacka löken fint. Smält matfettet i en gryta, lägg i löken och låt den svettas tills den blir genomskinlig. Strö över mjölet och låt det få färg under omrörning.
    2. Häll i mjölk och grönsaksbuljong, lite i taget, under ständig omrörning, så att inga klumpar bildas. Krydda soppan med kummin, salt och peppar. Låt sjuda under lock på svag värme i 30 minuter.
    3. Skär bort kanterna på osten och riv den fint. Skölj gräslöken och hacka den fint. Skölj och torka av vårlöken. Skär hela löken, även det gröna, i tunna ringar.
    4. Blanda ner 1/3 av den rivna osten i soppan och rör om. Blanda resten av osten med gräslök och vårlöksringarna. Fördela ost- och lökblandningen i botten på uppvärmda soppskålar. Häll ner soppan i skålarna. Garnera med lite grönt och rostade brödkrutonger: Skär 2-3 skivor vitt bröd i tärningar. Rosta tärningarna i ugnen, 250 grader. Om du giullar vitlök så pressa en vitlöksklyfta över krutongerna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben