Läcker päronpaj

Serverar: 8 portioner

Denna utsökta paj smakar allra bäst om den bakas med de päron som i slutet av augusti faller ner från trädet av sig själva.

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 3 msk olja
  • 8 msk vatten
  • Smuldeg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk brunt rörsocker
  • 50 g hackade valnötskärnor
  • ½ tsk kanel
  • 1 msk honung
  • 30 g smör eller margarin
  • Fyllning
  • 5-6 päron, mogna och fasta
  • 2 msk färskpressad citron
  • 1 tsk kanel
  • ½ dl brunt rörsocker
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl, salt, olja och 8 msk vatten för hand eller i en matberedare. Knåda sedan degen för hand i ca 10 minuter. Klä formen med deg och gör en ca 3 cm hög kant. Stick små hål i degen med en gaffel och ställ formen i kylen cirka en timma.
    2. Blanda mjöl, socker, nötter och kanel till smuldegen. Smält ihop honung och matfett under omrörning i en kastrull. Droppa ner honung/smörblandningen i smuldegen och blanda ihop med en gaffel.
    3. Skala päronen, ta bort kärnhuset och skär dem i klyftor. Blanda päronklyftorna med citronsaft, kanel och socker.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Ställ formen i ugnen och baka i ca 15 minuter. Lägg på päronen och strö över smuldegen. Baka i 50-60 minuter. Låt svalna på ett galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben