En välkryddad gratäng med potatis är gott till de flesta kött- eller grönsaksrätter. Den här potatisgratängen är gjord på mjölk och innehåller 252 kalorier/portion.
Ingredienser
8-10 potatisar
4 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1-2 msk smör eller margarin
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
½ tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
1½ dl standardmjölk
2 krm paprikapulver
Instruktioner
- Värm ugnen till 200 grader. Smörj en låg tvåliters ugnssäker form med olja. Ställ den åt sidan.
- Skala potatisen, lägg dem i en lagom stor kastrull och täck med kallt vatten. Koka tills de är knappt mjuka. Häll av vattnet och ånga av potatisen.
- Medan potatisen kokar fräser du skivad lök och hackad vitlök på svag värme i lite matfett tills löken är gyllenbrun.
- Skiva potatisen och lägg ett lager i den smorda formen. Strö över timjan, salt och peppar. Lägg sedan över ett lager av lökblandningen.
- Upprepa tills du fått två lager av vardera potatis och lök och avsluta med lökblandningen. Häll över mjölk och pudra över paprikapulver.
- Ställ in formen i ugnen. Grädda ca 20 minuter. Servera direkt.
Liknande recept
Kommentarer (0)