Läckert grovbröd

Kruskakli i degen gör brödet saftigt och fiberrikt.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 1 dl rågkross
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl kruskakli
  • 2 dl solrosfrön
  • Ev 2 tsk hel kummin
  • 3 tsk salt
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 dl vatten
  • Dag 2
  • 5 dl vatten
  • 100 g jäst
  • Ca 15 dl mörkt lantbrödsmjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1: Mät upp alla de torra ingredienserna samt sirapen i en bunke. Koka upp vattnet och häll det hett över ingredienserna. Rör om och låt bunken stå övertäckt till nästa dag.
    2. Dag 2: Låt vattnet sjuda upp och häll det över den grova blandningen. Rör om och låt stå en kort stund tills blandningen håller fingervarm temperatur.
    3. Smula ner jästen i blandningen och rör om. Blanda ner lantbrödsmjölet och arbeta samman till en slät och smidig deg.
    4. Smörj två avlånga 1 ½ liters bakformar och klicka ner degen i formarna. Släta till ytan med vattensköljd hand. Ställ bröden att jäsa i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225º.
    5. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 minuter. Stjälp upp bröden och låt kallna inlindade i bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Simon94 2 maj 2009

    Det är verkligen läckert! Får snart göra en sats till. Familjen börjar redan ta slut på det.

    Maahl 11 juni 2009

    Fantastiskt gott o saftigt bröd som håller sig bra.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben