Läckra äppelbakelser

Serverar: 5 portioner

Läckra och goda äppelbakelser som är enkla att göra och väldigt vackra att servera.

Ingredienser

  • Vaniljgrädde
  • 2 dl vispgrädde
  • 1½ msk socker
  • 1 vaniljstång
  • Äppelbakelser
  • 2 äpplen, gärna röda
  • Vatten
  • ½ citron, saften
  • 3 msk aprikosmarmelad
  • 1 msk vatten
  • 5 smördegsplattor, 425 g
  • Fyllning
  • Mald kanel
  • Socker
  • Eventuellt ca 100 g mandelmassa
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Placera ut 5 muffinsformar i en muffinsplåt.
    2. Vaniljgrädde: Häll grädden i en skål och tillsätt socker. Skrapa ur vaniljstången och tillsätt fröna i grädden. Vispa grädden luftig och ställ in den i kylen.
    3. Bakelser: Dela äpplena på mitten, kärna ur dem och skär varje halva i tunna skivor. Skalet ska vara kvar. Ju tunnare skivor, desto lättare att tulla in dem i smördegen. Lägg äppelskivorna i en skål och täck dem med vatten. Tillsätt citronsaft. Ställ in skålen i mikron och mikra på full effekt i ca 3 minuter. Äpplena ska vara lite mjuka. Mikra aprikosmarmelad och vatten i en liten skål på full effekt i 1 minut.
    4. Kavla ut smördegsbitarna så att de blir lite längre. Pensla aprikosmarmeladen på hela plattan. Lägg de tunna halvmånarna av äpple längs med ena långsidan så att de sticker ut utanför smördegskanten som en vågig kant. De ska överlappa varandra.
    5. Strö kanel och socker över äpplena. Strö eventuellt över riven mandelmassa. Ta tag i den andra långsidan och vik den över äpplena så att de täcks lite grann. Rulla ihop längderna från ena kortsidan till en ros och lägg dem i var sin muffinsform.
    6. Grädda rosorna mitt i ugnen i 25-30 minuter. Servera äppelbakelserna varma med vaniljgrädden.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben