Lättbakat grytbröd

Gott!

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 3 dl mjölk, fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 6 dl rågsikt
  • ca 6 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. 1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.
    2. 2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
    3. 3. Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.
    4. 4. Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
    5. 5. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben