Lättfrusen jordgubbsgazpacho

Serverar: 4 portioner

Gazpacho är egentligen en spansk grönsakssoppa som serveras väl kyld med isbitar. Namnet har inspirerat till den här svalkande soppan som ska stå en stund i frysen före servering och nästan bli som en lös sorbet.

Ingredienser

  • Sockerlag
  • 1 vaniljstång
  • 3½ dl sött dessertvin av Sauternestyp
  • 2 stjärnanis
  • Ca 12 dl jordgubbar
  • Till servering
  • Blandade bär
  • Instruktioner

    1. Klyv vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna i en kastrull och lägg i stången. Tillsätt halva mängden vin och stjärnanisen. Koka på svag värme under lock ca 5 minuter.
    2. Ta kastrullen från värmen, häll i resten av vinet och låt lagen kallna. Plocka upp vaniljstången och stjärnanisen.
    3. Mixa jordgubbarna tillsammans med den kalla lagen till en slät soppa. Häll upp soppan i en skål och ställ i frysen cirka 2 timmar. Soppan blir då lite tjockare och isig, som en lös sorbet. Rör om ett par gånger under tiden. Om soppan ska tillagas i god tid, förvara den i kylen och frys den de två sista timmarna före servering.
    4. Häll upp gazpachon i skålar och toppa med blandade bär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben