Lakritsmoule med pastis, fänkål och citron

Serverar: 4-6 portioner

En klassisk moule frites med mild lakritssmak från pastis och fänkål.

Ingredienser

  • 2 kg blåmusslor med skal
  • 3 schalottenlökar
  • ½ fänkål, spar fänkålsdillen
  • 2 vitlöksklyftor
  • 25 g smör
  • 2 msk olja
  • ½ liter torrt vitt vin
  • 1 cl pastis (anissprit)
  • 2 dl grädde
  • Flingsalt
  • Vitpeppar från kvarn
  • 1 dl plockad dill och fänkålsdill
  • Finrivet skal från 1 citron
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • Servering
  • Pommes frites
  • Instruktioner

    1. Borsta musslorna, rensa bort skägget och skölj dem väl. Släng bort trasiga eller öppna musslor. Skala och hacka schalottenlöken, fänkål och vitlöken fint.
    2. Smält smöret i en stor gryta. Tillsätt olja, schalottenlök, fänkål och vitlök. Rör om. Häll i vinet och pastisen, låt koka upp.
    3. Lägg i blåmusslorna och rör om. sätt på locket och låt koka i ca 3-5 minuter.
    4. Lyft upp musslorna (plocka bort de som inte öppnat sig). Lägg dem i en kastrull eller bunke med lock så att de håller sig varma.
    5. Koka ihop spadet till hälften. Häll i grädden i spadet och koka upp, smaka av med salt och vitpeppar. Lägg tillbaka musslorna, vänd runt dem och koka upp allt i ca ½ minut. Vill man ha mer syra så kan man droppa i lite pressad citron - smaka!
    6. Toppa med dill och fänkålsdill, riv över citronskal, strö över fänkålsfrön.
    7. Servera med pommes frites.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben