Lammfärsdolmar med fetaost och potatis- och vårlökspuré

Serverar: 4 portioner

Grekisk piff på klassikern köttbullar med potatismos.

Ingredienser

  • 500 g lammfärs
  • 150 g fetaost
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rosmarin
  • ½ dl ströbröd
  • 2 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 kruka rosmarin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja
  • Potatis- och vårlökspuré
  • 1 kg potatis
  • 2-2½ dl mjölk
  • 25 g smör
  • Salt
  • ½ krm socker
  • Nymalen svartpeppar
  • Riven muskot
  • 2-3 späda vårlökar
  • Servering
  • Sallad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Lägg ströbrödet i vatten och låt svälla. Klipp ner rosmarin till ca 8-10 cm långa kvistar och plocka bort bladen på nedre delen av kvisten. Lägg undan kvistarna tills det är dags för bullarna.
    3. Skala och finhacka löken och blanda med färsen. Pressa ner vitlöken. Knäck i ägget och häll i det svällda ströbrödet. Finhacka och blanda ner 1 msk rosmarin. Smula ner fetaosten och smaka av med salt och peppar. Blanda samman till en smidig färs.
    4. Blöt händerna och forma små dolmar. Stick in en liten rosmarinkvist i varje. Lägg dolmarna i en ugnsfast form och rulla in dem i lite olivolja. Stek dolmarna i mitten av ugnen till de fått fin färg, ca 20-25 minuter.
    5. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen med en stöt. Vispa i smör och mjölk, tillsätt kryddorna. Vispa moset slätt och poröst. Hacka vårlöken fint och blanda ner den i moset.
    6. Servera tillsammans med lammfärsdolmarna och en god grönsallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben