Lammfilé med friterad potatisstrudel

Serverar: 4 portioner

Saftig lammfilé som serveras med festlig potatisstrudel och underbar sås. Festen är gjord!

Ingredienser

  • Potatisstrudel
  • 800 g kokt potatis
  • 1 dl hackade soltorkade tomater
  • 2 msk plockad timjan
  • 2 dl tärnat stekt bacon
  • 1 tsk tryffelolja
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 paket filodeg, à 250 g
  • 2 ägg
  • 4 lammytterfiléer
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk matolja
  • Sås
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 dl lingon
  • 1 dl rödvin
  • 1 msk brun farin
  • 4 dl utspädd kalvfond
  • 3 dl grädde
  • 1 huvud isbergssallad
  • 2 msk saltgurka
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 liter frityrolja
  • 50 g smör
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 140 grader.
    2. Pressa potatisen och blanda med hackade soltorkade tomater, timjan, bacon, tryffelolja, potatismjöl och smaka av med salt och peppar. Forma potatissmeten till korvar som är 12 cm långa och 3 cm breda.
    3. Lägg ut filodegen i fyra högar med 3 blad i varje hög, pensla med ägg. Lägg potatiskorvarna på degen och vik in kanterna. Rulla sedan ihop strudeln tajt så att degen täcker runtom. Låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
    4. Blanda riven vitlök med matoljan och vänd runt lammytterfiléerna. Krydda lammet med salt och peppar och stek med smör gyllenbrunt på alla sidor. Baka sedan lammet i ugnen 6-8 minuter. Låt sedan vila före servering i minst 5 minuter.
    5. Hacka lök och stek i samma panna som du använde till köttet. Tillsätt brun farin och lingon. slå på rödvin, lägg i lagerblad och reducera till hälften. Slå på kalvfond och reducera till hälften. Slå på grädde och koka upp och smaka av med salt och peppar. Plocka upp lagerbladet före servering.
    6. Fritera strudlarna i 160 grader varm frityrolja tills de är gyllenbruna. Var försiktig!
    7. Skär och skölj isbergssalladen och blanda med skivad saltgurka.
    8. Servera allt tillsammans.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben