Lammfilé med jordärtskockspuré

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Ett lite ändrat recept från tasteline, ursprungligen med renkalvfilé

Ingredienser

  • Lammfilé 600g
  • 5 tranbär
  • Rosmarin
  • 2 dl rött vin
  • 5 dl buljong från fond, tex mörk oxfond
  • 40 g smör
  • 1 msk konjak
  • Salt
  • Peppar
  • Stuvad svamp
  • 100 g skogschampinjoner el kantareller
  • 1 msk hackad schalottenlök
  • 3 dl vispgrädde
  • Puré
  • 600 g jordärtskockor
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • Instruktioner

    1. Fräs svamp och schalottenlök någon minut, så att all vätska kokar in. Tillsätt grädden och koka ihop till lagom tjocklek. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
    2. Salta och peppra lammfilén. Stek i en panna med lite smör, ca 5-6 minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Den skall vara rosa inuti. Ta upp och låt köttet vila innan det skärs upp.
    3. Häll bort stekfettet. Lägg i krossade tranbär och en nypa rosmarin, häll på rödvinet och koka en stund. Tillsätt buljongen och koka ihop tills 1 ½ dl återstår. Sila och vispa sedan i smör och konjak. Smaka av med salt och peppar.
    4. Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och ånga av.
    5. Mosa kockorna. Vispa i smöret och grädden till en lätt och luftig puré. Smaka av med salt, inte peppar.
    6. Lägg svampstuvningen på ena sidan av tallriken och placera det skivade köttet ovanpå. Lägg purén på andra sidan tallriken, ringla sås runt om.
    7. Servera med lättkokta haritcots verts. .

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben