Lammfilé med rosmarinströssel, citronbulgur och morotbearnaise

Serverar: 4 portioner

En riktig festrätt med en lätt lagad fuskvariant på bearnaisesås med läcker färg.

Ingredienser

  • ca 600 g lammfilé
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 2-3 kvistar rosmarin
  • Rivet skal eller hackat skal av 1 citron
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Malen svartpeppar
  • Citronbulgur
  • 1½ dl bulgur
  • 5 dl vatten
  • 1½ msk konc grönsaksfond
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • Morotsbearnaise
  • 4 morötter
  • 5-7 dragonkvistar
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • 75 g rumsvarmt smör
  • Salt
  • Peppar
  • Servering
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Börja med citronbulgurn. Koka bulgur i vatten och fond enligt anvsining på förpackningen. Rör ner 1 msk olivolja, citronjuice och persilja. Sätt på lock och ställ åt sidan.
    2. Putsa lammfilén- Bryn den runtom i en het stekpanna i 1 msk smör och 1 msk olja. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och fortsätt steka tills innertemperaturen är 60-70 grader (rosa-genomstekt).
    3. Skala och finhacka vitlöken- Finhacka rosmarinbladen och blanda dem och vitlök med rivet eller hackat citronskal. Rulla filén i "strösslet". Låt den vila några minuter.
    4. Skala och skär morötter i cm stora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Repa dragonkvistarna. Spara bladen och lägg stjälkarna i en liten kastrull. Häll på vitvinsvinäger. Låt koka ihop tills hälften av vinägern återstår.
    5. Ta bort kvistarna. Häll av morötterna och mixa till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt vinägern, dragonbladen och smör i klickar. Mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.
    6. Skär lammfilén i skivor. Servera med citronbulgur och morotsbearnaise.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben