Örtstekt lammfilé med rödvinsås

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Supergod festmåltid. Jag älskar lamm.

Ingredienser

  • 650 g lammfilé
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Smör till stekning
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1 msk finhackad färsk basilika
  • 1/2 msk finhackad färsk timjan
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 liten shalottenlök, hackad
  • Såsen
  • 1 dl rödvin
  • 1 dl kalvbuljong
  • 1 1/2 dl grädde (eget val av fetthalt)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 ruta mörk choklad
  • Redning
  • 1 msk smör
  • 1/2 msk vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150 grader.
    2. Bind upp lammfilérna två och två om det är den tunna innerfilén. Salta och peppra filéerna. Bryn filéerna runt om i smör i ugnstålig stekpanna.
    3. Blanda ört- och vitlökshack och lägg ut på ett fat. Rulla filéerna i örtblandningen. Stick in en ugnstermometer och stek köttet tillsammans med den hackade löken i ugnen till 60 graders innertemperatur. Ta upp köttet och låt det vila på bänken.
    4. Slå rödvinet i pannan och sätt in i ugnen några minuter för att få sky till såsen. Sila skyn och koka ihop med kalvbuljong och grädde. Låt chokladen smälta ner i såsen. Koka ihop till önskad såskonsistens. Vill du ha krämigare sås rör du i smör + mjölredning och sjuder några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
    5. Blanka eventuellt av såsen genom att vispa ner en klick smör. Serverar köttet skuret i bitar.
    6. Tillbehör: Potatis eller ris, såsen, gröna ärtor, hemmagjord vinbärsgelé. Lycka till! Smaklig måltid.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    ingahl 5 juni 2009

    Väldigt gott. Har gjort detta många gånger. Istället för rödvinssås kan man servera örtgårdssås istället.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben